הפוסט הזה הוא חלק מטיול של 5 ימים בבודפשט בכריסמס.
לפוסט הקודם – יום 2: שווקי חג המולד ומה שבניהם
הפוסט הבא – יום 4 – מרחצאות סצ’ני וחזרה למקומות שאהבנו
חזרה לדף הראשי של בודפשט
יום ראשון 6/12/2015
קמים ליום קר ואפרורי עם טיפות גשם מידי פעם. מאחר שזהו יום ראשון, בו רוב בתי העסק בעיר סגורים, החלטנו לטייל באזור הרובע היהודי בבודפשט. את היום התחלנו בביקור בבית הכנסת הגדול של בודפשט ברחוב דוהני (רחוב הטבק).
בית הכנסת ברח' הטבק (דוהני אוצ'ה) (Dohány utcai Zsinagóga)
זהו בית הכנסת הגדול והמפואר ביותר באירופה, בעל קיבולת של כ- 3,000 מתפללים בשלוש קומות. בית הכנסת שייך לזרם הרפורמי. המבנה עצמו מיוחד ומעניין מבחינה ארכיטקטונית. הארכיטקטורה שבו מרשימה ויוצאת דופן, ומזכירה כנסיות (נבנה ע"י ארכיטקט שבנה בעיקר כנסיות): בימת מטיף, עוגב, כיפות, קשתות.
בית הכנסת משמש את הקהילה בעיקר בימי חג. לידו הוקם בי כנסת קטן יותר, הנקרא "בית כנסת חורף". זהו בית כנסת חדש יותר, מחומם ונוח, והוא משמש את הקהילה בעיקר בחורף.
בחצר האחורית נמצאת האנדרטה של הערבה הבוכיה. כל עלה מייצג משפחה הונגרית שנספתה בשואה וכן לוח זיכרון לזכרו של ראול וולנברג.
סיורים
מומלץ מאוד לערוך סיור מודרך בבית הכנסת ולשמוע על ההיסטוריה שלו ועל חיי הקהילה היהודית כיום. הסיור אורך כ-40 דקות, הוא בתשלום והוא מתקיים במספר שפות, גם בעברית. הסיורים בעברית מתקיימים בימים א'-ה' 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30. ביום שישי: 10:30, 11:30, 12:30. בשבת סגור. טיפ – שימו לב, בכניסה לבית הכנסת יש 2 טורים ארוכים. טור אחד הוא לתשלום בקופה, והטור השני הוא כניסה לבית הכנסת (יש בכניסה עמדת בדיקה בטחונית היוצרת תור ארוך). תוודאו שאתם עומדים בתור הנכון. מיקום: ברח' הטבק (דוהני אוצ'ה – Doha'ny Utca), בלב הרובע היהודי. אתר אינטרנט: http://www.dohanystreetsynagogue.hu/ להקדיש: כשעה, כולל הסיור המודרך.
כרטיס כניסה ללא עמידה בתור לבית הכנסת ברחוב הטבק אפשר לקנות כאן.
כרטיס משולב הכולל סיור ברובע היהודי בבודפשט + כניסה ללא עמידה בתור לבית הכנסת אפשר לקנות כאן.
שוק האיכרים זימפלה קרט (Szimpla Kert market)
חצרות סימפלה (Szimpla Kert) הן מתחם קטן ונחמד ברובע היהודי בבודפשט. בימי א פועל במקום שוק איכרים קטן יחסית, אבל מאד צבעוני. יצרנים מקומיים קטנים מציגים ומציעים למכירה את תוצרתם, בעיקר מוצרי מזון: גבינות מיוחדות, נקניקים ובשרים שונים, ממרחים שונים, ריבות ביתיות, דבש, מאפים ועוגות, חמוצים, ירקות, פירות, מעדנים, ממרחים מיוחדים ועוד.
הכל נמצא במתחם מעוצב ומיוחד מאוד שבלילה משמש כפאב. המקום עצמו מ-ד-ה-י-ם ושווה ביקור, ולו רק בגלל התפאורה.
פתוח: ימי א' בין השעות 09:00-14:00 אתר אינטרנט: http://www.szimpla.hu/szimpla-market
לא רחוק מחצרות זימפלה, יש מתחם נחמד עם אוכל רחוב Street Food Karavan Budapest (Kazinczy u. 18).
המשכנו להסתובב קצת בסמטאות הרובע היהודי. חלק מהחנויות היו סגורות, אולם הרבה בתי עסק של יהודים כן היו פתוחים, אחד מהם הוא קונדיטוריה פרוייליך (Frohlich) מאפייה יהודית כשרה, שראיתי עליה לא מעט המלצות. מה אני אגיד לכם, אכזבה! לעוגת הקרמשניט היה טעם לוואי כמו של כלור ועוגת הפלודני (Flódni – עוגת תפוחים, אגוזים ופרג) היתה נחמדה, לא יותר. דף פייסבוק.
עוד קצת ברחובות הרובע היהודי, והגענו אל שוק פישפשים קטן ולא מוכר Klauzal Piac (Klauzál tér 11). הדבר המדליק ביותר שראינו שם, היו 2 טלויזיות ענתיקות, שעדיין פועלות.
הרובע היהודי בבודפשט הוא אחד הרבעים העתיקים בעיר. הרחובות כאן צרים והבתים דיי מיושנים. בחלק מהמבנים הטיח מתקלף.
החלטנו ללכת ברגל (!) לקניון ארנה, לבלות קצת במקום חמים ויבש. טיפ – אל (!!!) תעשו את זה. ההליכה היתה עבורי ארוכה מאוד (אחרי כל ההסתובבות ברובע היהודי) ובנוסף, הקניון עצמו לא שווה את המאמץ.
קניון ענק ומיותר. אם אתם רוצים לעשות קצת שופינג בבודפשט, לכו לוואצי אוצה (Vaci Utca).
כל החנויות והמותגים כמעט (זארה, ברשקה, H&m, מרקס אנד ספנסר) נמצאים ברחוב הקניות הזה והמחירים דומים. חבל לבזבז זמן בקניון.
אם בכל זאת הגעתם אליו, בקומה ראשונה אמורה להיות שמירת חפצים בחינם, כך שניתן להשאיר את המעילים שם ולהסתובב בנוחות בקניון. לא בדקתי אם קיימת. אתר אינטרנט: https://www.arenamall.hu/en/
את הדרך חזרה עשינו כבר במטרו. חזרנו לחדר שדודות מרוב עייפות.
אהבתם את הפוסט? אני רוצה לספר לכם שאני כותבת בעיקר על ארצות הברית. אני מזמינה אתכם לשוטט באתר ולקבל מידע על טיולים בארצות הברית ברכב או בקרוואן. מכירים מישהו שהמידע יעזור לו? שלחו לו קישור לאתר.
לפוסט הקודם – יום 2: שווקי חג המולד ומה שבניהם
הפוסט הבא – יום 4 – מרחצאות סצ’ני וחזרה למקומות שאהבנו
חזרה לדף הראשי של בודפשט