עודכן: 3/2/2023
פורסם: 16/5/2015
טיול משפחתי הוא הזדמנות מצוינת לצבור חוויות משותפות, לבלות יחד ולהכיר טוב יותר אחד את השני. אין ספק שטיול ביחד הוא רווח של כולם, ובמיוחד של הילדים הזוכים לבלות נטו עם ההורים.
אז מה עושים כדי שטיול משפחתי יצליח? איך לתכנן, מה לארוז, ולמה לשים לב?
קבלו רשימת המלצות לטיול עם ילדים שעליכם לדעת לפני שאתם עוזבים את הבית.
לפני הכל
1. תאום ציפיות – זכרו שטיולים משפחתיים לחו"ל לא דומים לטיול זוגי ובטח שלא לטיול סולו. ככל שיש יותר משתתפים, הקצב משתנה וההספק, באופן טבעי, יורד. חשוב לתאם ציפיות ולהבין שזהו טיול שונה עם מטרות שונות.
2. בעיניים של הילדים – כדי להבין את הצרכים של הילדים, צריך לראות את הטיול בעיניים שלהם. בגדול, כל מה שאוהבים בשגרה, יכול להתאים לטיול. ילדים קטנים יכולים להסתפק גם בביקור בפארק עירוני או בילוי אחה"צ במגרש מתקנים ציבורי, ילדים ייהנו לרוץ בטבע, לזחול במערות ולבלות בפארקי שעשועים ומתבגרים ישמחו לבלות על חוף ים או באיזו פעילות אקסטרים.
3. שיתוף הציבור – הילדים הם חלק מהטיול, אז למה לא לשתף אותם בהכנות? תתפלאו כמה אחריות תמצאו אצלם. תנו להם להיות חלק פעיל מקביעת התכנית, הם יקבלו תחושה שמקשיבים להם ומתחשבים בהעדפותיהם. תנו להם אחריות כמו: אחראי מים, אחראי תיקים, וכו'. כל אחד על פי גילו ויכולותיו.
4. מדריך טיולים ליום אחד – יש משפחות בהן הילדים מכינים הסבר קצר על האתר בו מבקרים או פעילות קצרה שמתאימה למקום. נסו את זה על הילדים שלכם. אם הם יסכימו, הרווחתם פעמיים: למידה עצמית של הילדים ויכולת להעביר מידע.
5. פוטו קיד – רוצים לשדרג להם את החוויה? תנו להם לצלם! הם ייהנו לתעד את החוויה מהעניים שלהם וירגישו שהם תורמים לה. סמארטפון או מצלמה קטנה ולא יקרה יכולים לשרת את המטרה בצורה טובה.
טיפים לתכנון מסלול טיול עם ילדים
6. לגוון את המסלול – טיול טוב צריך להיות מורכב מהאלמנטים שבני המשפחה אוהבים, אבל לא ברצף. שבועיים בטבע יכולים לשעמם, שבוע בפארקי שעשועים יכול להתיש. נסו לגוון את הפעילויות ולמצוא את האיזון בין פנים לחוץ, בין פעילות מוגדרת לסתם השתוללות או רביצה בים. גוונו את הנסיעה עם עצירות בערים קטנות או בפארקים עירוניים. עצרו בדרך לארוחות פיקניק.
7. לרווח את המסלול – טיול בחו"ל עם ילדים הוא לא קורס מ"כים ולא חייבים להספיק הכל. מישהו פעם אמר לי: "לכל מקום שאני נוסע, אני משאיר מקום שלא ראיתי, כדי שתהיה לי סיבה לחזור לשם".
לא חייבים לעשות V על כל המקומות. חשוב יותר ליהנות מכל מקום בו מבקרים. רווחו את הטיול, השאירו זמן לדברים בלתי צפויים. לפעמים זו אטרקציה מעניינת שנתקלים בה בדרך ולפעמים זה כביש חסום שמשבש את התוכניות.
8. מותר להתפצל – לא תמיד כל בני המשפחה אוהבים לעשות את אותם דברים (בעצם, בדרך כלל, כל אחד אוהב משהו אחר), ולכן, אם הדבר מתאפשר, תתפצלו. האמא והבת רוצות שופינג והאבא והבן רוצים לראות משחק כדורגל? תמצאו את הדרך להתפצל.
9. משעמם לי – מוזיאונים, כנסיות וחפירות ארכיאולוגיות לא ממש מעניינות את בני הנוער (גם אתם הייתם פעם בני נוער, זוכרים?) ולכן, השתדלו להכניס למסלול מהכל, אבל במידה. התחשבות היא מילת המפתח כאן. כולם צריכים להתחשב בכולם.
10. איזון – לוודא שכל אחד עושה לפחות דבר אחד או שניים שהוא אוהב או בחר במהלך הטיול. כן, גם ההורים.
11. תסמונת יום א'– בהרבה ערים ימי ראשון הם יום שבתון (כמו שבת בארץ). רוב החנויות סגורות ומעט פעילות. תכננו ימים אלו לטיול בטבע או באטרקציות משפחתיות שאתם יודעים כי היא פתוחה באותו יום. מצד שני, במוצאי יום ראשון (וחגים) יש לקחת את הפקקים בכניסה לערים.
12. לשמור על שגרה – אם הילדים נוהגים לישון בצהריים, תכננו את הזמן והמקום שיאפשרו זאת גם בטיול. אם אתם אוכלים ארוחת צהריים בשעה קבועה, דאגו לכך גם בטיול. אם אתם מאלו שישנים מוקדם וקמים מוקדם, אל תהפכו את הטיול למעבדת ניסיונות בה הולכים לישון מאוחר כדי להספיק יותר.
הכינותי מראש
13. טעמים מהבית – קחו אתכם קצת נשנושים שבני הבית אוהבים, תבלינים מוכרים (במידה ואתם מתכננים לבשל בדרך), קפה/נס קפה שאתם אוהבים וכו'. לא צריך לקחת הרבה. רק את הכמות לה תזדקקו.
14. תעסוקה לדרך – דפים, כלי כתיבה, מחשב נייד, טאבלט וכו'. תתפלאו כמה הדברים האלו תורמים לשקט בטיול: בדרכים, בתור למוזיאון או למתקן השעשועים, בהמתנה לאוכל במסעדה וכו'. בנוסף, תמיד אפשר לרתום את העזרים הללו לטובת למידה משותפת או עשייה משפחתית. הנה ערכת משחקים לדרך שאפשר להוריד מהאתר הנפלא של גלית קידר "שעמום הוא בחירה".
15. יומן מסע – עודדו את הילדים להכין יומן מסע שיהווה מזכרת לטיול המשותף. הכינו יחד איתם מחברת מקושטת בה יתעדו את החוויות מהטיול, אם בכתיבה, ציור או הדבקת מזכרות. ויש גם את יומן הטיול שלי לילדים – יומן מסע משגע המתאים לילדים בגילאי 3-10.
16. משהו מוכר – לילדים קטנים קחו מראש בובה או חפץ שהם אוהבים.
17. תרופות – קחו אתכם את התרופות המוכרות מהבית. סירופ לשיעול או אקמול, נראים שונה בחו"ל, גם במדינות סופר מתקדמות. לפעמים המינונים או המרכיבים בתרופות בחו"ל שונים מעט מהמרכיבים של התרופות בארץ, דבר שיכול להשפיע במיוחד על ילדים. בקיצור, למה להסתבך? תרופות חשובות שימו תמיד בתיק היד ולא במזוודה !
טיסה עם ילדים
18. טיסות בלילה – נסו להשקיע קצת יותר ולטוס בשעות נוחות. בטיסות ארוכות עדיף לטוס בלילה, כדי שהילדים יישנו את רוב הטיסה. טיסות עם קונקשן – נסו להימנע מפיספוס טיסת ההמשך.
19. מקומות בטיסה – הזמינו מקומות מראש: כשמטיילים עם תינוקות מומלץ להזמין את הספסלים הקדמיים כדי שהתינוק יוכל לישון בעריסה המסופקת על ידי חברת התעופה, עם ילדים גדולים מומלץ ליד החלון, עדיף חלון לכל ילד.
20. שדות תעופה – בהרבה שדות תעופה יש היום אזורי משחק לילדים. בררו איפה נמצא אזור הילדים ומה יש לעשות בו. אני תמיד מעדיפה לדעת מראש ולכן בודקת באתר האינטרנט של שדה התעופה.
21. ארוחות בטיסה – הזמינו מראש ארוחות ילדים (באמצעות סוכן הנסיעות או ישירות מחברת התעופה)
22. אתכם בטיסה – קחו בגדים חמים לטיסה. חברות התעופה נוהגות להפעיל מיזוג בזמן הטיסה. בנוסף, תמיד מומלץ לקחת סט בגדים נוסף, מברשת שיניים, משחת שיניים וציוד ליום הראשון. זה למקרה שהמזוודות ילכו לאיבוד בטיסה או יגיעו באיחור. לגבי תינוקות, בררו מראש בחברת התעופה איזה ציוד מותר להעלות למטוס. אם יש ציוד הכרחי אחר, אל תשכחו לשים בתיק שעולה אתכם למטוס: ציוד לתינוקות, תרופות מיוחדות (בררו מראש עם חברת התעופה, במיוחד לגבי גודל האריזה) וכו'.
23. שלא ישעמם – קחו קצת ספרים, צעצועים, וכלי כתיבה. לגדולים – מחשבים ניידים, סמרטפונים וטאבלטים. לא לשכוח מטענים. בהרבה מטוסים ניתן להטעים את מכשירי האלקטרוניקה במטוס עצמו.
באתרים האלו תוכלו לצפות בתרשים המטוס ולדעת הכל על מבנה הכיסאות ועל השירותים המסופקים במטוס: http://www.seatguru.com/ | http://seatexpert.com
בדרכים
24. מרחב באוטו – תדמיינו לעצמכם נסיעה באוטו מתל אביב לאילת. האוטו קטן וכולם יושבים בצפיפות. תא המטען מלא עד אפס מקום וגם ליד הרגליים יש תיקים. לא נוח, נכון? שלא נדבר על המריבות באוטו כשהילדים מרגישים את הצפיפות.
תזכרו את זה כשאתם מזמינים רכב שכור לטיול. לפעמים עוד קצת מקום עושה פלאים להרגשה. עדיף להשקיע קצת יותר כסף ולתת לכל אחד את המרחב לו הוא זקוק בנסיעה.
25. מטרות נהיגה הגיוניות – ילדים קטנים לא מסוגלים לשבת ברכב לאורך זמן. תכננו את הנסיעות כך שיתאימו לאופי בני המשפחה. הממוצע המקובל הוא 2-3 שעות הגה ליום. כמובן שזה רק ממוצע והוא משתנה בהתאם ליעדים בטיול.
קחו בחשבון עצירות במרווחי זמן הדרושים להתרעננות, אוכל, החלפת חיתולים וכו'.
26. נסו לסיים כל יום טיול בשעות האור – אם בחרתם מקום לינה המתאים למשפחות, כזה שיש בו גם בריכה, משחקיה וכו', זה הזמן ליהנות מהמתקנים הללו.
27. לפצל נסיעות – במקרה של נסיעות ארוכות, בדקו אפשרות להתחיל את הנסיעה מוקדם בבוקר, לעצור בדרך לפעילות, אטרקציה עם הילדים או קניות, ולהמשיך בנסיעה ליעד הבא.
28. מתי נגיע? – כל מי שאי פעם יצא לחופשה או טיול עם ילדים בוודאי שמע לא פעם את המשפט: "מתי מגיעים?". איך מתמודדים עם זה?
- מפה – נכון שבעידן הנוכחי כמעט כולם מנווטים עם הסמרטפונים, אבל מפת נייר היא הכרח חשוב, בנוסף לטלפון. הראו לילדים את נתיב הנסיעה על המפה והסבו את תשומת ליבם לציוני דרך בולטים על המפה (גשר, אגם, נחל וכו'). כך יוכלו לעקוב אחר התקדמות הנסיעה.
בנוסף – קחו בחשבון שיש הרבה מקומות (בעיקר בטבע) שם אין קליטה סלולרית. - תמונות – הכינו מראש תמונות של היעדים הבולטים במסלול: מבנה מיוחד, כניסה לאתר מסויים וכו'. הילדים ידעו שהגעתם כאשר יראו את התמונה במציאות.
29. פעילות לדרך
- מוזיקה – הכינו מראש רשימות השמעה לכל בני הבית, במיוחד כאלו שכולם אוהבים, כך אפשר לבלות את הנסיעה בשירה. אם אתם משתמשים בספוטיפיי או כל אפליקציה אחרת שדורשת אינטרנט, זיכרו שלא בכל מקום יש אינטרנט סלולרי (ברוב פארקי הטבע בארה"ב אין בכלל קליטה סלולרית)
- סרטים –הכינו מראש את הסרטים האהובים והקרינו אותם במחשב הנייד או בטאבלט. בנטפליקס יש אפשרות להוריד מראש סרטים וסדרות לטלפון או לטאבלט (לא למחשב).
- ספרים – הציעו לילדים לקחת ספרי קריאה אהובים. במיוחד ילדים האוהבים לשמוע סיפור לפני השינה. קחו ספר שאפשר להקריא שוב ושוב.
30. אוכל – אחד האתגרים בטיול עם ילדים זה הרעב שתוקף את כולם פתאום, ואין מסעדה מתאימה באזור. התארגנות מראש יכולה לסייע ולשמור על שקט תעשייתי.
- השתמשו בציידנית – תמיד טוב שתהיה צידנית באוטו. אפשר להביא צידנית מתקפלת מהארץ או לרכוש אחת בחנויות הסופר בחו"ל (ברשת וולמארט בארה"ב נמכרת צידנית כזו בכמה דולרים בודדים).
- התארגנות עם אוכל – מומלץ להצטייד במזון שלא צריך להתעסק איתו מהדרך: סנדוויצ'ים, מזון פרוס, חטיפים, פירות יבשים, שתיה וכו'. בכל חנות סופר מקומית תוכלו למצוא מצרכים לפיקניק – זו אופציה זמינה, חווייתית וזולה.
- קרח – כמעט בכל מוטל יש עמדה עם קרח שניתן לקחת או לרכוש.
מי אני ומה שמי
משימה חשובה בנסיעה עם ילדים היא לוודא שכולם נמצאים ואף אחד לא הולך לאיבוד. הנה מספר אופציות לשמור על קשר עם כולם:
31. לילדים קטנים – יוצאים לטיולים עם ילדים קטנים? הכינו תג, בשפת המקום ובאנגלית. אפשר להיעזר בשרותי התרגום של פקידי הקבלה במקום בו אתם מתאכסנים. בתג רישמו את שם הילד, שם ההורים, מס' טלפון נייד, מס' טלפון של המקום בו מתאכסנים וכל פרט שיכול לעזור למי שמצא את הילד.
32. מתבגרים – תנו להם קצת כסף שיהיה אצלם למקרה שיזדקקו לארוחה או הסעה כשהם לא איתכם. אם אתם לקוחים מספר טלפונים סלולריים, תנו גם להם. למדו אותם מספר מילים בסיסיות בשפת המקום.
33. חולצות בולטות – קחו איתכם חולצות בצבע בולט וזהה לכל בני המשפחה. צבעים כמו אדום וכתום. מאוד קל לזהות צבעים אלו בתוך המון אנשים.
להרגיש כמו בבית
34. שגרה וקביעות – ילדים קטנים אוהבים קביעות ושיגרה גם במהלך טיול. לינה במיטה קבועה ואוכל שהם אוהבים מהווים ערובה להצלחת הטיול. מכירים את זה שמגיעה שעת צהריים ומתחילים לחפש מסעדה ואז מתחיל ויכוח לאיזו מסעדה נכנסים ומה כל אחד אוהב? אז זהו, שלא חייבים להתווכח.
פתרון אחד הוא טיול בקרוואן, בו הבית נוסע יחד אתכם לכל מקום יחד עם המיטה והמטבח.
פתרון נוסף הוא טיולי כוכב בהם קובעים מס' מצומצם של עוגני לינה. במקום בתי מלון העדיפו לשכור בתים, דירות, או בתי מלון המשלבים מטבחון בחדר. אין צורך לפרוק מזוודות בכל ערב ולארוז בכל בוקר מחדש ויש גמישות עם האוכל, אפשר להכין מאכלים שאוהבים, זה זול יותר ונוח יותר. אפשר לאכול ארוחות בוקר בדירה, לקחת סנדדויצי'ם לצהריים ולאכול שוב בערב בדירה או במסעדה מידי פעם.
כסף וקניות
אין קמח בלי תורה ואין טיול בלי קניות. גם אם זו מזכרת קטנה או מתנה לאלו שנשארו בבית, תמיד יש מה לקנות בחו"ל.
35. אל תדחו את הקניות – ראיתם משהו שאתם רוצים לקנות? קנו אותו באותו רגע ואל תדחו ליום אחר או מקום אחר. לא תמיד יהיה זמן ביום אחר, לא תמיד המחיר יהיה יותר זול ולא בטוח שמצאו בדיוק את מה שראיתם.
36. שיעור בכלכלה – גם לילדים הקניות הם חלק מחוויית הטיול. אין יום שעובר בלי "תקנו לי" או "אני רוצה". הפתרון שלנו היה תקציב לכל ילד. אתם תחליטו כמה כסף כל ילד יקבל והאם זה לכל הטיול או כל שבוע מחדש. האחריות שהם מקבלים על הכסף שלהם היא גדולה. פתאום תראו אותם עושים חשבון האם לקנות הרבה דברים קטנים או דבר אחד גדול? האם לבזבז הכל ביום הראשון או לחכות לראות מה יהיה בהמשך?
37. תכנית משפחתית – בהרבה אטרקציות ניתן לקבל הנחות ברכישה משפחתית. חפשו את המילים Family Plan באתר של האטרקציה אליה אתם מגיעים.
לסיכום
בטיול עם הילדים, החוויות שתצברו איתם יהיה הזיכרונות המתוקים של המחר. היו משוחררים. אתם בחופשה ואל תפחדו להתמודד עם התקלות שבדרך. זיכרו – בסופו של דבר, כל מה שמשתבש ולא הופך לאסון נשאר כחוויה.
ארצות הברית בפעם הראשונה – איפה לטייל?
רגע! אל תמשיכו הלאה, אשמח לתגובות כאן מתחת לפוסט. היה לכם מעניין? תעבירו הלאה שגם לחברים שלכם יהיה מעניין